Chainmail: before you begin

 

Before I start with the proper how-to part of this series, I wanted to explain a few terms that will be useful in the future, so there will be a handy list to refer back to. I will also put a couple of links to useful websites at the bottom.

Ring/scale
A ring is a wire ring, a scale is a little plate. Rings are the basic component of any bit of chainmail!

Butted mail
A piece of mail made with rings that are bent closed and not held there by welding, riveting, or anything other than the tension of the metal. This is how I make my decorative chainmail. It is surprisingly sturdy for jewelery, but I wouldn’t recommend it for actual armour.

Weave/weaving/speedweaving
A chainmail pattern is often called a weave, and making this pattern is called weaving. Speedweaving is a method of weaving that involved closing a number of rings before you begin. It isn’t actually necessarily faster because it takes a lot of preparation, but the actual weaving is faster because you can pick up pre-closed rings when the pattern needs one. Whether you do this depends on personal preference.

Aspect ratio (AR)
You will come across this term a lot when looking at patterns, usually as something like this: “AR: 4.2”. The aspect ratio is the the inner diameter of a ring divided by the wire diameter of the wire that ring is made of. For example, a ring with an inner diameter of 6.2 mm and a wire thickness of 1.6 mm has an aspect ratio of 3.87.

This number is important because every weave works best with a certain aspect ratio. If a ring is relatively too thick, you won’t be able to fit the amount of rings necessary for the weave, and if it’s too thin, the weave will be loose, won’t look very good and might fall apart.

Here is a more in-depth article about aspect ratio and here is a handy table with names of weaves and their ideal aspect ratio.

Sheet/chain
A sheet is a flat bit of chainmail. A chain is a piece of chainmail that comes in the form of a, well, chain.

Unit
A unit is a chunk of chainmail that is repeatable to form a weave.

A few links:

The Queen Ring
This is where I get most of my supplies. They have stands at a lot of fantasy type fairs in the Netherlands, they are very friendly and deliver quickly. Their rings are ordered by material and size.

M.A.I.L.
A very useful site with a forum, many tutorials, and a lovely community.

Glossary on M.A.I.L.
A whole lot more terms explained!

Aspect ratio table

Chainmailbasket
A website with a lot of gorgeous projects and pictures, perfect for a little inspiration.

divider

Voordat ik met het echte hoe-maak-je-maliën begin wilde ik een paar termen op een rijtje zetten, wat altijd handig zal zijn. Ook zal ik hier een paar websites bijzetten. Het is wel handig om in het achterhoofd te houden dat de meeste informatie over maliën op het internet in het Engels is, daarom zal ik in het lijstje in het Nederlandse gedeelte van deze post (dit deel dus) zowel de Engelse term als die term naar het Nederlands vertaald neerzetten. Ik weet niet van alles zeker of er een gebruikelijke Nederlandse term is!

Ring/scale | ring/schub
Een ring van metaaldraad, een metalen plaatje. Ringen zijn de basis voor elk stuk maliën!

Butted mail
Ik weet helaas niet hoe ik dit het beste kan vertalen, ik noem het zelf gebogen maliën. Dit is een stuk maliën dat gemaakt is met ringetjes die dichtgebogen zijn en niet dicht zijn gesmeed, geklonken of iets dergelijks. Alleen de spanning van het gebogen metaal houd het op zijn plaats. Dit is hoe ik mijn decoratieve maliën maak. Het is verassend stevig en prima voor sieraden, maar ik zou het niet aanraden voor iets wat als echte bescherming bedoeld is.

Weave/weaving/speedweaving | weven/weefsel/snelweven
Een maliën patroon wordt vaak een “weave” genoemd, en dit patroon maken is dus “weaving”. “Speedweaving” of snelweven is een manier van weven waarbij je van te voren een aantal ringetjes dichtbuigt. Het complete proces is niet noodzakelijk sneller aangezien de voorbereiding best lang kan duren, maar het weven zelf gaat wel sneller omdat je gewoon een vooral dichtgebogen ringetje kan oppakken als het patroon dat nodig heeft. Of je dit wel of niet doet hangt af van persoonlijke voorkeur.

Aspect ratio (AR)
Dit is een term die vaak voorkomt in patronen, meestal als zoiets: “AR: 4.2”. De aspect ratio is de binnenste diameter van een ring gedeeld door de diameter van de metaaldraad van diezelfde ring. Een ring met bijvoordeeld een binnen diameter van 6.2 en een draad diameter van 1.6 heeft een aspect ratio van 3.87.

Dit is belangrijk omdat elk patroon het beste werkt met een bepaalde aspect ratio. Als een ring relatief te dik is zullen er niet genoeg ringen doorheen passen om het patroon te maken, en als de ring te dun is zal het patroon te los zijn en er niet mooi uitzien of zelf uit elkaar vallen.

Hier is een meer gedetailleerd artikel over aspect ratio (in het Engels) en hier is een handige tabel met namen van patronen en hun ideale aspect ratio.

Sheet/chain | vel/ketting
Een “sheet” is een stuk maliën dat plat ligt. Een “chain” is een stuk maliën in de vorm van een keten of ketting.

Unit | eenheid
Een eenheid maliën is een stuk maliën dat de herhalen valt om een patroon te vormen.

Een paar links:

The Queen Ring
Dit is waar ik mijn meeste spullen vandaan haal. Ze hebben standjes bij veel van de Nederlandse fantasy achtige fairs (Elfia, Castlefest, maar ook Dutch Comic Con), ze zijn erg vriendelijk en bezorgen snel. Hun ringen zijn gecategoriseerd per materiaal (en soms kleur), en daar onder naar maat. (Nederlands)

M.A.I.L.
Een hele handige site met een forum, een hoop tutorials en een hele community. (Engels)

Glossary op M.A.I.L.
Een hele hoop termen met uitleg in het Engels!

Aspect ratio tabel

Chainmailbasket
Een website met een heleboel prachtige projecten een foto’s, perfect voor wat inspiratie.

This entry was posted in Chainmail how-to, creative work and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Chainmail: before you begin

  1. Pingback: Chainmail: getting supplies | Sophie van Setten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s