Chainmail: getting supplies

After the terminology, it is time for the materials and practical tips! There are really only three essentials for making chainmail: the rings, pliers to bend them and a work surface.

You can get rings in many different sizes and materials, and this all just depends on what you want to do with them. Precious metals are (obviously) more expensive. Stainless steel (and regular steel) is very strong, which also makes it hard to work with. Aluminium is relatively soft and light. There are also rubber rings which you can’t open, so you’ll have to plan out where to put them in the weave if you want to use them. Finally, there are  materials I’ve never used and can’t give my opinion on, such as copper and bronze.

I generally use aluminium. If you’re not making something that needs to hold up to a lot of stress, this is an excellent material. It’s easy to work with, won’t rust, is nice and light and comes in a wide variety of colours.

The size you want really depends on the weave you’re making, I recommend you look up the weave you want to make on M.A.I.L. and pick a ring with an aspect ratio that works well!

Most coloured rings have a coloured coating. This means the colour can scratch off, so be careful with those while you’re handling them with your pliers. The colour might also wear off over time if you’re using them in a way they will get a lot of wear, like a keychain that constantly rattles against your keys.

chain nose pliers

A pair of chain nose pliers – two of these are my main tools. | Een platbek tang – twee van deze zijn mijn standaard tangen.

Next are the pliers. You’ll want something that works with the size of rings you’re using, and you’ll most likely want chain nose pliers. Those are flat on the inside of the “nose” part and rounded on the outside. You can definitely use other kinds, just keep in mind the size and shape of the rings you want to be gripping. I’ve personally found that pliers with longer noses are harder to handle. A shorter nose gives you a little more control and a stronger grip.

 

Don’t get pliers with a texture on the inside of the nose, this might damage the rings. If your pliers slip, this can also damage your ring, but your hands will suffer as well!

An important note: you’ll need two at minimum! One to hold the ring you’re working on, and one to bend it shut.

Lastly: your work surface. You can just work on a desk, but especially if you work with smaller rings, you’ll end up dropping something and it’ll bounce off into oblivion. I’ve personally got a little metal box that is my travel set when I take chainmail supplies somewhere, and the lid is perfect as a work surface, it has a little lip to keep things contained. Any sort of tray with a lip would be a good idea.

Next time I’ll talk about actually bending these rings!

rings

My box with a selection of rings. this is the smallest size I currently use. | Mijn bakje en een selectie ringen. Dit is de kleinste maat die ik op het moment gebruik.

Na wat terminologie is het tijd voor materialen en praktische tips! Er zijn eigenlijk maar drie dingen die je nodig hebt om maliën te maken: de ringen, tangen om ze te buigen en een plek om te werken.

Er zijn ringen een vele verschillende maten en materialen, en welke je kiest hangt helemaal af van wat je ermee wilt doen. Edelmetalen zijn (logischerwijs) duurder. Staal en roestvrij staal zijn erg sterk, wat ze ook moeilijker maken om mee te werken. Aluminium is relatief zacht en licht. Er zijn ook rubberen ringen die niet geopend kunnen worden, dus met deze zal je van te voren moeten plannen waar die in het patroon komen. En dan zijn er materialen die ik nog nooit heb gebruikt en dus weinig over kan zeggen zoals kopen er brons.

Ik gebruik meestal aluminium. Als je iets maakt wat niet al te veel hoeft te weerstaan is dit een prima materiaal. Het is makkelijk om mee te werken, roest niet, is lekker licht en je kan het in veel verschillende kleuren krijgen.

De maat die je wilt hangt heel erg af van wat je ermee wilt maken. Ik kan aanraden om het patroon (de weave) op M.A.I.L. op te zoeken en een ringmaat uit te kiezen met een aspect ratio die daar goed mee werkt!

De meeste gekleurde ringen hebben een gekleurd laagje. Dit betekent dat de kleur eraf kan slijten if krassen, dus wees voorzichtig met deze ringen wanneer je ze met je tangen vasthoud en buigt. De kleur kan ook in de loop van de tijd slijten, vooral als je ergens zitten waar er vaak iets tegenaan komt, zoals een sleutelhanger die steeds tegen de sleutels aan tikt.

 

pliers

Both of my pliers in my metal box. | Beide tangen in mijn metalen doosje.

Dan hebben we de tangen. Het is in ieder geval belangrijk om iets te nemen dat werkt met de maat van je ringen, en je wilt waarschijnlijk een platbek tang. Het soort wat plat is aan de binnenkant van de “bek” en rond aan de buitenkant. Je kan zeker ook andere soorten gebruiken, hou alleen de vorm een maat van je ringen in de gaten. Persoonlijk vind ik tangen met een langere bek lastiger om mee te werken. Een kortere bek geeft wat meer controle en een sterkere greep.

Neem ook geen tang met ribbels of tanden binnen in de bek, daar kan je de ringen mee beschadigen. Je kan je ringen ook krassen als je tang wegschiet, en ook je handen! Wees voorzichtig!

Belangrijk: je hebt minstens twee tangen nodig! Een om de ring vast te houden waar je mee bezig bent, en een om die ring te buigen.

Als laatste: een werkplek. Je kunt natuurlijk gewoon op een tafel werken, maar vooral als je met kleinere ringen werkt zal je vroeger of later iets laten vallen en dan stuitert het ergens een donker hoekje in. Ik heb zelf een klein metalen doosje waar ik mijn spullen in doe als ik ze ergens mee naartoe neem en de deksel is perfect als een werkoppervlakte., het heeft een opstaand randje om dingen bij elkaar te houden. Een dienblad of iets dergelijks met een opstand randje is ook een goed idee.

Volgende keer zal ik het over het daadwerkelijke buigen hebben!

This entry was posted in Chainmail how-to, creative work and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s